Rūšinė kava - SCA (Specialty Coffee Association)

  • Kokybės standartai: SCA nustato griežtus kavos kokybės standartus, kurie apima kavos vertinimą pagal skonį, aromatą, poskonį, vaisiškumą ir kitas savybes. Tik kava, gavusi 80 ar daugiau balų iš 100, gali būti vadinama „rūšine kava“ (angl. specialty coffee).

Vienos kilmės - „Single origin"

  • „Single origin“ kava – tai kava, kilusi iš vienos konkrečios vietovės: šalies, regiono, ūkio ar net vienos plantacijos dalies. Tai tarsi „kavos pasas“, leidžiantis pajusti konkretaus regiono charakterį puodelyje.

Apie kavą

☕ Arabica vs Robusta: pagrindiniai skirtumai

Arabica (Coffea arabica) ir Robusta (Coffea canephora) – dvi pagrindinės kavos rūšys, kurios skiriasi auginimo sąlygomis, skoniu, kofeino kiekiu ir kaina.

🌱 Augimo sąlygos

  • Arabica auga aukštumose (nuo 800 iki 2000 m), vėsesniame klimate.
    Reiklesnė dirvožemiui ir klimatui.

  • Robusta auga žemumose (iki 800 m), yra atsparesnė karščiui, kenkėjams ir ligoms,

☕ Skonis ir aromatas

  • Arabica – švelnesnė, kompleksiškesnio skonio kava.
    Gali turėti vaisių, gėlių, riešutų, šokolado, medaus natų.
    Pasižymi švariu, subalansuotu aromatu ir lengvesniu kūnu.

  • Robusta – stipresnio, kartesnio skonio, su ryškesniu kūnu.
    Gali turėti tabako, juodo šokolado, prieskonių (muskato, pipirų) natų bei žemiškų aromatų.
    Sudaro tankesnę kavos putą (crema), todėl ypač tinka espresso kavai.

⚡ Kofeino kiekis

  • Arabica – apie 0,8–1,5 % kofeino.

  • Robusta – apie 1,7–3 %, t. y. beveik dvigubai daugiau.

👅 Populiarumas (2025 m. tendencijos)

Iki pastarųjų metų arabica sudarė apie 60–70 % pasaulinės kavos produkcijos, tačiau 2025 m. jos dalis sumažėjo iki maždaug 56 %, o Robusta išaugo iki 44 %.
Šį pokytį lemia klimato kaita ir auganti paklausa Azijos bei Afrikos rinkose, kur sparčiai plečiasi tirpios kavos bei espresso kultūra.
. Be to, šis pokytis matomas ir Europoje. Italijoje, kur espresso kultūra ypač stipri, Robusta jau sudaro reikšmingą dalį kavos rinkos.

Arabica išlieka dominuojanti aukštos kokybės („specialty“) kavoje, vertinama dėl subtilaus, aromatingo profilio.
Robusta vis dažniau įgauna pripažinimą kaip „fine robusta“ – aukštesnės kokybės rūšis, naudojama mišiniuose ir net „single origin“ kavose.

Kitos kavos rūšys, tokios kaip Liberica ar Excelsa, sudaro mažiau nei 1–2 % pasaulinės produkcijos, tačiau įgauna nišinį populiarumą dėl unikalių, egzotiškų skonio profilių.

Arabica ir Robusta

  • 🌍 Kilmė
    Rūšinė kava turi aiškią kilmę – šalis, regionas, net konkretus ūkis ar plantacija.
    Komercinė kava dažnai būna nerūšinių kavų mišinys iš įvairių šalių, be kilmės atsekamumo.

  • 🏅 Kokybės įvertinimas
    Rūšinė kava vertinama pagal SCA skalę ir turi 80+ balų.
    Komercinė kava paprastai nesertifikuojama, turinti defektų galimai seno derliaus iš prastesnės kokybės pupelių.

  • 🤲 Rinkimas
    Rūšinė kava renkama rankomis – tik prinokusios uogos.
    Komercinė dažnai renkama mechaniškai, kartu su neprinokusiomis ar pažeistomis uogomis.

  • ⚗️ Apdorojimas
    Rūšinė kava apdorojama kruopščiai (washed, natural, honey ir kt.), siekiant išsaugoti skonį.
    Komercinė – masiškai ir pigiau, orientuojantis į kiekį, o ne kokybę.

  • 🔥 Skrudinimas
    Rūšinė kava skrudinama šviesaus ar vidutinio lygio mažomis partijomis, kad atsiskleistų pupelės skoninės ir aromatinės savybės.
    Komercinė – dažnai perdeginta, taip paslepiant defektus ir suvienodinant skonį.

  • 👅 Skonis
    Rūšinė kava – kompleksiška, švari, su ryškiomis natomis (vaisių, gėlių, šokolado).
    Komercinė – vienodo, kartoko skonio, dažnai degėsių ar kitu nemaloniu poskoniu.

  • 🌱 Tvarumas ir skaidrumas
    Rūšinės kavos grandinė atsekama – augintojai gauna sąžiningesnį atlygį.
    Komercinėje kavoje dažnai trūksta skaidrumo, prioritetas teikiamas kainai ir kiekiui.

kavos skonių profiliai
kavos skonių profiliai
  • Kavai būdingi skirtingi aromatų ir skonių profiliai, priklausomai nuo auginimo salygų, apdorojimo būdo ir kuriame pasaulio regione ji buvo užauginta.

  • Populiariausia ir daugiausiai kavos užauginanti šalis pasaulyje yra Brazilija. Šios šalies kavai būdingi karamelės, šokolado ir riešutų poskoniai. Tačiau Pietų Amerika — ne vien tik Brazilija. Kituose Pietų Amerikos ar Centrinės Amerikos regionuose, galime rasti itin vaisiškų ir gaivių kavų.

  • Pavyzdžiui, Kolumbijoje kavos skonių spektras itin platus — šios šalies augintojai nuolat eksperimentuoja su apdorojimo būdais, siekdami išgauti naujų aromatų ir niuansų.

  • Azijai būdinga intensyvesnė, kartesnė kava, nes dėl šilto klimato ir didelės drėgmės ji dažniau auginama žemesnėse vietovėse, kur geriau dera atsparesnė rūšis — Robusta. Ypač daug jos auginama Vietname, kuris šiandien yra vienas didžiausių kavos augintojų pasaulyje. Azijos kavoms būdingi klasikiniai Robustos skoniai - juodo šokolado, tabako, prieskonių. Taip pat žemiški aromatai, kaip mediena ar oda.

  • Tuo tarpu Afrikoje - kavos gimtinėje - kava daugiausia auginama kalnų regionuose, kuriuose klimatas vėsesnis, o dirvožėmis derlingas. Todėl čia vyrauja Arabika rūšis, pasižyminti vaisiškomis, gėlių, kartais net arbatinėmis natomis, ryškiu rūgštumu ir intensyviu aromatingumu.

coffee belt. Coffee only grows in these parts of the world
coffee belt. Coffee only grows in these parts of the world

Rūšinė ar Komercinė kava

Kavos pasaulis

  • Aukštos kokybės kava pasižymi savo skonio niuansais, tačiau didelę įtaką tam daro ir malimo rupumas - nuo smulkaus Turkiškai kavai ar Espresso iki stambaus Chemex ar Prancuziškąjam kavinukui.

  • "Kavos diržas" (angl. coffee belt) – tai pasaulio regionas aplink pusiaują, kuriame dėl palankių klimato sąlygų gali augti kavamedžiai. Kava natūraliai auga tik šiuose tropikų zonos regionuose.

coffee in chemex
coffee in chemex
a pile of ground coffee sitting on top of a white table
a pile of ground coffee sitting on top of a white table
round white ceramic bowl
round white ceramic bowl